We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden op Essity.com. Lees meer over de cookies die we gebruiken en hoe je je instellingen kunt wijzigen:

Essity B 284.1 (+4.9 SEK) on 18-Sep-2019 17:29

Select region


Global Site


_H7Y7408v2_35MB.jpeg

De traditie van gesprekken over menstruatie, met name met betrekking tot sport en lichaamsbeweging, zit vol met stigma’s en valse eufemismen. Vijftig jaar geleden zou niemand de woorden ‘atleet’ en ‘menstruatie’ in dezelfde zin noemen, en vandaag de dag is dat niet anders. Maar waarom wordt er niet gesproken over een natuurlijk proces dat voorkomt bij vrouwen?

Menstruatiestigma’s buiten spel zetten

Binnen de sport wordt niet veel gesproken over menstruatie, ook al komt het bij vrouwen iedere maandvoor.

Essity’s merk Bodyform helpt hierin verandering te brengen met het initiatief Red.fit, een informatiepunt om bewustzijn te vergroten en informatie te bieden over menstruatie, en vrouwen te helpen fit te blijven gedurende de maandelijkse cyclus van hun lichaam. Red.fit werkt samen met deskundigen op het gebied van sportwetenschap, motivatiepsychologie en voeding, en verzorgt deskundige, toegankelijke begeleiding en materiaal voor elke fase van de menstruatie, met bijvoorbeeld inspirerende video’s, voedingsinformatie en podcasts.

In 2016 introduceerde Bodyform ook de “Blood”-film, met als doel om het beeld dat vrouwen van hun menstruatie hebben om te zetten van een zwak naar een sterk punt en om de taboes te doorbreken die geassocieerd worden met menstruatie in de sportwereld.

Betere kennis leidt tot effectievere training

Menstruatie werd altijd beschouwd als een privézaak, maar meer openheid en kennis over de invloed die vrouwelijke hormonen hebben op het lichaam, kunnen het risico op letsel tijdens lichamelijke activiteiten en training verlagen en zorgen voor maximale prestaties. De meeste topatleten zijn zich volledig bewust van hun menstruatiecyclus en de invloed hiervan op hun lichaam. Maar hoewel gesprekken over pijnbestrijding en het omgaan met bloed misschien gebruikelijk zijn voor mensen in de topklasse van sport en fitness, is dit niet het geval in andere kringen.

Uit Essity’s verslag en enquête van Hygiene Matters uit 2016-17 blijkt dat 21 procent van de vrouwen niet weet wat de beste vorm van lichaamsbeweging is tijdens de menstruatie, dat 49 procent van de vrouwen gymlessen op school heeft gemist vanwege menstruatie, en dat 42 procent van de vrouwen die regelmatig sporten het trainen vermijdt op een of twee dagen tijdens de menstruatie.

Maandelijkse bloedingen zouden lichamelijke gezondheid niet in de weg moeten staan. De menstruatiecyclus is geen vloek voor vrouwen en kan zelfs een positieve uitwerking hebben op het trainen, en ervoor zorgen dat vrouwen zich beter voelen. En als ze zich niet lekker voelen, extreem moe zijn of ongemak ervaren moeten ze dit kunnen bespreken met een arts, coach of trainer, want het is net zo normaal om het over menstruatie te hebben als om iemand te vertellen over een zere enkel.

Vrouwen en meisjes moeten zich gesterkt voelen om te blijven genieten van lichaamsbeweging tijdens hun menstruatie, of het nu gaat om fitnessen of het uitoefenen van hun favoriete sport. Wees dus KLAAR VOOR DE START.