We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden op Essity.com. Lees meer over de cookies die we gebruiken en hoe je je instellingen kunt wijzigen:

Essity B 284.1 (+4.9 SEK) on 18-Sep-2019 17:29

Select region


Global Site


Menstrual Hygiene Seminar Sanya

Zelfs als we toegang hebben tot sanitaire voorzieningen en de nodige hygiëneproducten, kan het stigma dat voortkomt uit de taboes die op natuurlijke lichaamsfuncties rusten, ons vermogen belemmeren om volledig deel te nemen aan de maatschappij en een actief leven te leiden. Daarom zijn investeringen voor het verbeteren van hygiëne niet genoeg.

Een negatief beeld van natuurlijke zaken zoals menstruatie en de overgang of veelvoorkomende aandoeningen zoals incontinentie, is schadelijk voor het zelfvertrouwen. Dit maakt het moeilijk om hulp te zoeken voor iets dat gezien wordt als gênant of dat ingaat tegen de standaarden van de maatschappij, zelfs wanneer dergelijke hulp toegankelijk en betaalbaar zou zijn.

Hoofdstuk 2 – Emoties die vooruitgang in de weg staan

In veel delen van de wereld is menstruatie een taboe-onderwerp, omgeven door stilte en gehuld in mysterie. Maar menstruatie en menstruele hygiëne zijn in opkomst als centrale kwesties voor geslachtsgelijkheid, mensenrechten en ontwikkeling.

Vanaf 2014 organiseren het WSSCC en UN Women samen een programma voor ‘Gender, Hygiene and Sanitation’. Het programma werd ingevoerd in Senegal, Niger en Kameroen in West- en Centraal-Afrika en heeft als doel een kader vast te stellen waarin alle vrouwen en meisjes van deze regio op duurzame wijze kunnen genieten van sanitaire voorzieningen, hygiëne en water (WASH).

WSSCC en UN Women hebben verschillende onderzoeken uitgevoerd in deze regio over menstruele praktijken en gewoonten. De resultaten van deze onderzoeken geven zorgelijke kwesties weer voor veel verschillende landen. Het eerste en zeer belangrijke probleem is beperkte of onjuiste kennis en informatie. Veel meisjes begrijpen niet wat er gebeurt wanneer ze beginnen te menstrueren en hebben beperkte kennis over biologische processen. Moeders bespreken menstruatie vaak niet met hun dochters voordat zij voor het eerst ongesteld worden.

Een meisje uit Kameroen legt uit:
“Ik werd voor het eerst ongesteld toen ik met mijn moeder in het veld was. Omdat ik me schaamde zei ik er niks over... Toen mijn moeder zich realiseerde dat ik menstrueerde, nam ze me discreet mee naar haar slaapkamer, haalde ze maandverband tevoorschijn en legde ze me uit hoe je dit moet gebruiken. Ook zei ze dat ik jongens niet meer mag begroeten, want dan zou ik direct zwanger worden.

De afwezigheid van toereikende sanitaire voorzieningen is een andere factor die van grote invloed is op het dagelijks leven van vrouwen en meisjes. Meer dan 40% van de ondervraagde meisjes zei dat ze ten minste één dag per maand school mist tijdens haar menstruatie, en een meerderheid van de economisch actieve vrouwen stelde dat ze in deze periode werk mist omdat ze liever thuisblijft. Vanwege een gebrek aan voorzieningen op school, werk en in openbare gebieden gaan vrouwen liever thuis om met hun menstruatie, waardoor ze niet kunnen deelnemen aan culturele, educatieve, sociale en inkomstengenererende activiteiten.

20150201_Kedougou_0267-4800px-JavierAcebal.jpg

Lees meer in het verslag Hygiene Matters