We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden op Essity.com. Lees meer over de cookies die we gebruiken en hoe je je instellingen kunt wijzigen:

Essity B 299.6 (-4.7 SEK) on 12-Nov-2019 17:30

Select region


Global Site


Kwesties zoals hygiëne, sanitaire voorzieningen en gezondheid zijn te lang beschouwd als hygiënefactoren die relatief onbelangrijk zijn voor maatschappelijke vooruitgang. Met het ‘Hygiene & Health Report’ dat wordt gepubliceerd door Essity en de VN-instelling Water Supply and Sanitation Collaborative Council willen we deze visie betwisten. Het rapport is gebaseerd op bevindingen uit onze tweejaarlijkse wereldwijde enquête, interviews met deskundigen en echte verhalen van mensen van over de hele wereld, en toont aan dat hygiëne en gezondheid belangrijke katalysators zijn voor maatschappelijke en economische ontwikkeling.

In het rapport maken we kennis met Asha, een 11-jarig meisje uit Assam, India. Als sterk voorstander van seksegelijkheid is het aangrijpend om te lezen hoe Asha op school wordt benadeeld vanwege menstruatie. 

“Soms blijf ik thuis van school omdat het te moeilijk is om de hele dag lessen te volgen zonder een geschikte plek om me te wassen en zonder dat mijn klasgenoten en leraren te weten komen dat ik ongesteld ben”, zegt ze. 

Helaas is Asha lang niet de enige die hiermee te maken heeft. Menstruatie wordt omgeven door taboe en schaamte, en het houdt meisjes weg van school en vrouwen van hun werk.

Wat als we het taboe kunnen aanvechten en menstruele hygiëne kunnen integreren in het dagelijks leven? Niet alleen zou dit Asha gelijke kansen bieden om haar fundamentele mensenrechten te realiseren en naar school te kunnen gaan, maar het slaat wereldwijd ook een brug naar empowerment voor vrouwen en stelt ons allemaal in staat om samen ons volledige potentieel te bereiken. 

Voor ons draait hygiëne en gezondheid vooral om de maatschappelijke gevolgen. In dit rapport kun je lezen hoe de kwaliteit van onderwijs kan worden verbeterd door kinderen te leren om hun handen te wassen, waarom toegankelijke toiletten cruciaal zijn om te zorgen dat vrouwen kunnen deelnemen in de arbeidsmarkt, en hoe systemen en zichtbare herinneringen voor handhygiëne in medische instellingen de antimicrobiële weerstand kunnen mitigeren. 

Dit zijn allemaal voorbeelden van hoe investeringen in hygiëne en gezondheid maatschappelijke vooruitgang stimuleren. Vaak zijn de benodigde middelen veel minder dan we misschien denken. En zelf als de noodzakelijke investeringen groot zijn, zullen de beloningen voor de individuele personen en de maatschappij nog groter zijn. 

Vandaag de dag hebben we een goed begrip van wat er nodig is aan hygiëne en gezondheid om een samenleving te creëren waar iedereen gelijke kansen heeft om hun mensenrechten te vervullen. 

We hopen oprecht dat jullie het rapport net zo interessant en belangrijk vinden als wij, want om deze inzichten uit te voeren moeten we allemaal samenwerken.