We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden op Essity.com. Lees meer over de cookies die we gebruiken en hoe je je instellingen kunt wijzigen:

Essity B 304.8 (-0.2 SEK) on 20-Nov-2019 17:29

Select region


Global Site


02_01_02.tif

Een op de vier kinderen gaat liever niet naar het toilet op school en maar liefst 80% van de middelbare scholieren gaat helemaal niet naar toilet op school. Waardoor komt dit? En wat zijn de gevolgen hiervan? Essity en TENA-urologe Josefine Grandin bespreekt een ingewikkeld en wijdverbreid sociaal probleem.

Een integraal onderdeel van opgroeien is het aanleren van vaardigheden op het gebied van persoonlijke hygiëne. Het basisonderwijs speelt een cruciale rol bij het aanleren van goede gewoontes. Veel kinderen gaan echter helemaal niet naar de wc op school. Dat kan problemen met de concentratie opleveren of constipatie, bedplassen en andere problemen tot gevolg hebben. Zo geeft bijvoorbeeld 40% van de meisjes op de middelbare school in het Verenigd Koninkrijk aan dat zij “het inhouden” zodat zij niet op school naar de wc hoeven te gaan. In een Zweeds onderzoek gaf 80% van de middelbare scholieren aan dat ze nog nooit het toilet op school hebben gebruikt voor een grote boodschap.
 
Uit onderzoek blijkt dat de redenen om op school niet naar het toilet te gaan ingewikkeld zijn en per leeftijdscategorie verschillen. Zo wordt bijvoorbeeld voor kinderen tussen 7 en 15 jaar wel of niet naar het toilet gaan grotendeels bepaald door de lichamelijke noodzaak. Sociale angst, de angst dat iemand je ziet en inconsequente regels zijn slechts een paar van de redenen. Maar er is een duidelijk algemeen patroon: door de slechte hygiëne vermijden leerlingen het schooltoilet.
 
Om dit probleem aan te pakken moeten we ervoor zorgen dat alle toiletten op school de juiste voorzieningen hebben, schoon zijn en goed onderhouden worden en dat ouders en leraren goede voorlichting krijgen over de sanitaire behoeften van kinderen. Samen met ons wereldwijde hygiënemerk Tork hebben we een langlopend samenwerkingsverband met scholen over de hele wereld om hen voorlichting en de juiste voorzieningen te bieden om de hygiëne te verbeteren.
 
“Tork heeft twee programma's die internationaal worden toegepast om kinderen bewust te maken van het belang van hygiëne en hen te leren hoe ze hun handen goed moeten wassen. Ella's handenwasavontuur is een gratis app waarmee jonge kinderen kunnen leren hoe ze hun handen goed moeten wassen. Voor de oudere kinderen hebben we Max, die hun via een interactief lespakket leert wanneer en hoe ze hun handen moeten wassen, via allerlei experimenten en nog veel meer,” zegt Grandin.
 
Vanuit het oogpunt van gezondheid geloven wij dat het belangrijk is om goede hygiënegewoonten vroeg aan te leren. Uit onderzoek en resultaten van enquêtes is gebleken dat veel volwassenen hun handen verkeerd wassen of zelfs helemaal niet wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest.

Door ze bloot te stellen aan smerige en onhygiënische toiletten leren we onze kinderen indirect dat hygiëne niet belangrijk is. Dit is ernstig als we kijken naar de manier waarop infecties zich verspreiden. Het levert bovendien ook veel stress op als kinderen niet naar de wc kunnen gaan wanneer ze moeten.

Vanuit het oogpunt van gezondheid geloven wij dat het belangrijk is om goede hygiënegewoonten vroeg aan te leren. Uit onderzoek en resultaten van enquêtes is gebleken dat veel volwassenen hun handen verkeerd wassen of zelfs helemaal niet wassen nadat ze naar het toilet zijn geweest. 
 
“Door ze bloot te stellen aan smerige en onhygiënische toiletten leren we onze kinderen indirect dat hygiëne niet belangrijk is. Dit is ernstig als we kijken naar de manier waarop infecties zich verspreiden. Het levert bovendien ook veel stress op als kinderen niet naar de wc kunnen gaan wanneer ze moeten. ‘Het ophouden’ kan ook het leren op school beïnvloeden omdat de aandacht niet op het leren is gericht maar op het proberen om niet naar de wc te gaan,” zegt Grandin verder.
 
Er zijn veel gevolgen van niet op tijd naar de wc gaan, waaronder urineweginfecties en urineverlies. Die symptomen kunnen ook veroorzaakt worden als iemand gehaast of gestrest is op het toilet. Om hier iets tegen te doen is het belangrijk om te letten op signalen van het lichaam en over een aantal zaken na te denken, zoals je houding. Het helpt ook als je je kalm en op je gemak voelt terwijl je van het toilet gebruikmaakt. Wij willen de aandacht vestigen op problemen die kunnen ontstaan als je niet naar het toilet gaat terwijl je wel moet en we streven ernaar om betere hygiëne in openbare ruimtes te bevorderen. 

Laten we het hebben over hygiëne en #essentials voor de gezondheid.
 
Bronnen:
*VK, Improve school toilets, London School of Hygiene and Tropical Medicine, 2010, Schotland, Ipsos MORI, in opdracht van Scotland’s Commissioner for Children and Young People, 2013, Frankrijk, National Observatory for Safety and Accessibility of Educational Institutions, enquêtes (ONS), 2007/2013, Zweden, Perceptions of school toilets, The Journal of School Health, 2005, Japan, Rachel Thackett SoraNews24, 2013, India, AKRSP Study, Times of India, 2015.

1 op de 4 kinderen vermijd dagelijks om op school naar de wc te gaan.

- 6 onafhankelijke schoolenquêtes in het VK, Schotland, Frankrijk, Zweden, Japan en India*