We gebruiken cookies om je de best mogelijke ervaring te bieden op Essity.com. Lees meer over de cookies die we gebruiken en hoe je je instellingen kunt wijzigen:

Essity B 284.4 (+3.3 SEK) on 16-Sep-2019 11:49

Select region


Global Site


Essity is de op één na grootste leverancier van consumer tissue ter wereld.

Assortiment

Essity’s assortiment omvat producten als toiletpapier, keukenrol, zakdoeken, gezichtsdoekjes, vochtige doekjes en servetten. De producten worden verkocht onder de eigen merken zoals Edet, Lotus, Regio, Tempo, Vinda en Zewa. In Europa verkoopt Essity ook producten onder de merken van de retailers. Producten die worden verkocht onder de eigen merken van Essity zijn goed voor ongeveer 66% van de netto-omzet, en de overgebleven 34% wordt onder retailersmerken verkocht. Distributiekanalen zijn de detailhandel en online verkoop.

Productiefaciliteiten

Aan het einde van 2018 werd voor Consumer Tissue op 47 locaties in 19 landen geproduceerd.

Werkzaamheden in 2018

De netto-omzet nam met 7,4% toe tot SEK 45.125 miljoen (42.014). De organische netto-omzet, waarin wisselkoerseffecten, overnames en desinvesteringen worden uitgezonderd, nam toe met 2,6%, waarvan volume goed was voor –1,1% en prijs/mix voor 3,7%. De toename kan met name worden toegeschreven aan Azië en Europa. De organische netto-omzet is met 0,7% toegenomen in volwassen markten. In opkomende markten, die goed waren voor 44% van de netto-omzet, nam de organische netto-omzet toe met 5,0%. Overnames met betrekking tot de toename in het aandeelhouderschap in geassocieerde bedrijven in Latijns-Amerika verhoogden de netto-omzet met 0,5%. Wisselkoerseffecten verhoogden de netto-omzet met 4,3%. 

De aangepaste operationele winst vóór amortisatie van overnamegerelateerde immateriële activa (aangepaste EBITA) daalde met 18% (22% exclusief wisselkoerseffecten en overnames) tot SEK 3.331 miljoen (4.084). Hogere prijzen, een betere mix en kostenbesparingen hebben een positieve invloed gehad op de winsten. Hogere kosten voor grondstoffen en energie en hogere distributiekosten hebben een negatieve invloed gehad op de winsten. De aanzienlijk hogere kosten voor grondstoffen waren voornamelijk het resultaat van hogere pulpprijzen.

* Wisselkoerseffecten, overnames en desinvesteringen uitgezonderd.
** Exclusief onderdelen die de vergelijkbaarheid beïnvloeden.

Omzet 2018

SEK 45.125 m

Organische omzet 2018

+2,6%

Aangepaste EBITA 2018*

SEK 3.331 m

Aangepast rendement op geïnvesteerd kapitaal**

7,4%