Luiers: een grote afvalstroom die om een oplossing vraagt
In Nederland wordt jaarlijks zo’n 400.000 ton gebruikte luiers weggegooid. De ene helft daarvan bestaat uit babyluiers, de andere helft bestaat uit incontinentiemateriaal vanuit de zorgsector. Al deze luiers worden nu  verbrand; deze innovatie biedt een nieuw alternatief. In 2014 gaf toenmalig staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Mansveld al aan dat er een duurzamer oplossing nodig was voor deze afvalstroom: ‘We moeten iets doen met die luiers!’.

Unieke ketensamenwerking
Renewi en Essity willen samen een waardevolle rol spelen bij de maximale materiaalrecycling van luiers. Veel klanten van Renewi houden namelijk nog steeds de gebruikte luiers apart (in totaal zo’n 6.000 ton). Met name zorginstellingen en gemeenten zijn hard op zoek naar een duurzamer oplossing. Babyluiers vormen bijvoorbeeld een groot aandeel van het huishoudelijk afval: zo’n 5 tot 8%. Renewi was een van de twee partijen die tot 2008 de gebruikte luiers landelijk inzamelden voor het bedrijf Knowaste.

Renewi gaat materiaalrecycling van luiers verder ontwikkelen
Tijdens dit project neemt Renewi de verantwoordelijkheid voor het grondstofbeheer, en zet hiervoor haar verwerkingskennis en haar klanten- en routenetwerk in. Essity neemt de verantwoordelijkheid voor de producten, en biedt als kennispartner veel toegevoegde waarde op het gebied van de cellulosemarkt, life cycle assessment (LCA) en gezondheidszorg. Daarnaast maakt het bedrijf deel uit van een waardevol netwerk binnen de Europese Retailmarkt.

Eric Segers, Directeur Specialties bij Renewi vertelt: “Sinds 2015 werkt Renewi aan een methode om incontinentiemateriaal te bewerken en recyclen. In dit materiaal zitten namelijk 3 belangrijke bestanddelen, cellulose, plastics en SAP’S (super absorbant polymers). Cellulose is een belangrijke grondstof voor de (chemische) industrie en met dit project willen we zorgen dat de cellulose uit luiers weer inzetbaar wordt als nieuwe grondstof.”

Wilma Venes, Public & Regulatory affairs manager bij Essity vult aan: “Essity is sinds de start eind 2014 betrokken bij de eerste stappen van het ketenproject luiers van de overheid: Het ontwikkelen van producten -in dit geval zowel TENA als Libero en eigen merk babyluiers- die bijdragen aan een duurzame en circulaire samenleving. Essity is lid van het Ellen MacArthur Foundation’s CE100 network. Deze organisatie helpt bedrijven bij het ontwikkelen van circulaire oplossingen. Als lid van CE100 genereert Essity nieuwe inzichten en ideeën die we omzetten in innovaties en concrete oplossingen, waar dit project een mooi voorbeeld van is.”

Renewi
Renewi, opgericht in 2017 na afronding van de fusie van Shanks Group plc met Van Gansewinkel Groep BV, is een toonaangevend waste-to-product bedrijf dat ideaal is gepositioneerd om een aantal van de belangrijkste milieuproblemen waar de maatschappij vandaag de dag mee kampt, op te lossen: het verminderen van afval, het vermijden van vervuiling en het voorkomen van onnodig gebruik van eindige natuurlijke bronnen.

Renewi is beursgenoteerd aan de London Stock Exchange en onderdeel van de FTSE250 index. Met meer dan 8.000 medewerkers in Europa en Noord-Amerika, beschikken we over veel kennis met een uitgebreid aanbod aan afvalmanagement producten en -diensten.

Voor ons is afval een manier van denken, een kans. Wanneer we iemands afval ophalen geven we het een nieuw leven. Voor onze klanten verwerken we een breed scala van afgedankte materialen tot bruikbare producten en grondstoffen, zoals gerecycled papier, metaal, plastic, glas, houtsnippers, compost, energie, brandstof en andere producten.

In dit proces beschermen we de wereld tegen vervuiling, behouden we de eindige natuurlijke grondstofbronnen en stellen we onze klanten in staat om hun duurzaamheidsdoelstellingen te behalen. Met onze brede internationale expertise bieden we onze klanten een uitgebreid productassortiment, gecombineerd met excellente lokale service en aandacht.

Boven alles is ons team betrokken en bevlogen over onze missie: afval bestaat niet!

Essity 

Essity is een vooraanstaand internationaal hygiëne- en gezondheidsbedrijf dat zich inzet voor het verbeteren van welzijn met producten en oplossingen voor dagelijks gebruik.  De naam Essity is een combinatie van de woorden essentials en necessities. Ons duurzame businessmodel creëert waarde voor mens en natuur.

Verkoop vindt plaats in ca. 150 landen via de toonaangevende internationale merken TENA en Tork, en andere sterke merken waaronder Jobst, Leukoplast, Libero, Libresse, Lotus, Nosotras, Saba, Tempo, Vinda en Zewa.

Essity heeft ca. 48.000 medewerkers en de netto-omzet in 2017 bedroeg ca. SEK 109 miljard (EUR 11,3 miljard). Het hoofdkantoor bevindt zich in Stockholm, Zweden, en Essity staat genoteerd aan de Nasdaq Stockholm. Ga voor meer informatie naarwww.essity.com