Tarwestro is het overblijfsel van de stengel nadat het graan is geoogst uit de tarwe. Het wordt deels gebruikt in veestallen of als bodembedekking. Ongeveer de helft van al het tarwestro wereldwijd wordt momenteel nog verspild. 

Kwaliteit doet niet onder voor die van houtvezels

Essity heeft een exclusieve overeenkomst getekend met het Amerikaanse Sustainable Fiber Technologies (SFT). De mondiale vergunning geeft Essity toegang tot SFT’s zogeheten Phoenix Process™, een techniek die plantaardige, duurzame bronnen omzet naar pulp die geschikt is voor het fabriceren van tissueproducten. Tissue geproduceerd met tarwestro is door dit proces net zo licht, zacht en sterk als tissue geproduceerd met houtvezels. Wat er overblijft na het produceren van pulp uit tarwestro vormt een apart bijproduct dat op verschillende duurzame manieren gebruikt kan worden. Voorbeelden hiervan zijn kunstmest en bodemverbeteraars, een duurzaam alternatief voor petroleum dat gebruikt wordt in synthetische producten en industriële en constructie additieven. 

“Dit proces stelt Essity in staat om erkende houtvezels deels te vervangen door duurzaam tarwestro. Dit resulteert in een ecologisch voordeel aangezien er bij het proces significant minder water en energie wordt verbruikt. Daarnaast hervormt het een ongebruikt agrarisch bijproduct in een schaalbare, nieuwe tissuevezelbron,” aldus Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux.

Duurzaamheidsdoelstellingen

Essity streeft ernaar om voor 2030 de ecologische voetafdruk van de producten met 33 procent te verminderen. Uitgebreide doelstellingen voor koolstofuitstoot zijn goedgekeurd door het Science Based Targets initiatief dat, op het gebied van afname van ecologische impact, overeenkomt met het Klimaatakkoord van Parijs.

Momenteel produceert Essity tissueproducten voor consumenten en professionele hygiënesegmenten met ongeveer 60 procent pulp uit gecertificeerde houtvezelbronnen en 40 procent uit gerecyclede vezels.

“Om onze duurzaamheidsambities te waarborgen, kijken we kritisch naar onze productiemethoden. Zo gebruikten we al gerecyclede vezels in onze tissueproducten. Deze nieuwe methode met tarwestro laat zien hoe innovatie kan bijdragen aan een duurzame en circulaire maatschappij,” zegt Magnus Groth, Essity’s voorzitter en CEO.

EINDE PERSBERICHT

Neem voor meer informatie contact op met Gertie Eikenaar, communications director Benelux (Gertie.Eikenaar@essity.com of +31 6 5124 8386 of +31 30 6984 638) of Isabelle Storms van Het PR Bureau (isabelle@hetprbureau.nl of +31 6 4660 6392)